Vorter hænder og fødder

Årsag :

Vorter skyldes en virusinfektion i huden. Infektionen angriber hudcellerne og fører til, at huden fortykkes, og der dannes en vorte, der hvor infektionen befinder sig.

Vorter er almindelige fra ca 4 år og og i skolealderen, hvor op til 20 % af børn i en given alder har det.

Vorter smitter ved direkte kontakt eller via genstande. Det er almindeligt, at man smitter sig selv, således at man overfører vortevirus  fra et sted på kroppen til et andet. Vorter kan også spredes til andre gennem deling af håndklæde, barberredskaber og negleklipper, og ved direkte kontakt. Fodvorter kan smitte, hvis man går barfodet, især hvis gulvet er vådt som f.eks. i svømmehaller og omklædningsrum.

Vorter er helt ufarlige, men de kan være skæmmende og generende. Hos nogle svinder vorterne uden behandling efter 2-3 måneder, og hos de fleste svinder de efter 1-2 år. Men hos enkelte kan vorterne bestå i flere år.

Udseende:

Små udvækster  på hænder og fødder. Evt. ømhed, hvis vorterne sidder i fodsålerne.

Behandling :

De fleste vorter forsvinder af sig selv, men dette kan tage lang tid, typisk 1-2 år. Der findes en lang række behandlinger mod vorter, som alle tager udgangspunkt i at ødelægge den hud, hvor vortevirus er lokaliseret. Ingen behandlinger er 100 % effektive. Håndkøbsmidler er lige så effektive som behandling hos lægen m. f.eks. frysning.  Det vigtigste er mekanisk at fjerne så meget vortevæv (og dermed virus) som muligt.

Ved brug af vortemiddel er det vigtigt at blødgøre hud og fjerne hård hud og døde hudceller. Dette kan man gøre ved at holde hænder eller fødder i lunkent vand i 5-10 minutter og herefter fjerne den hårde hud, inden nyt vortemiddel påsmøres. Den hårde hud kan fjernes med en skalpel, som kan købes i håndkøb på apoteket. Salicylsyre kan anvendes til vortebehandling, det opløser den hårde hud. En række forskellige ætsende vortemidler findes ligeledes i håndkøb på apoteket. Brugsanvisningen af disse bør følges nøje, så man ikke fremkalder sårdannelse. Der er ikke dokumentation for, at det ene vortemiddel er bedre end andre. Behandling med vortemiddel bør fortsætte, indtil man har opnået ønsket resultat – ofte i måneder.

Der er ingen begrænsninger for børn med vorter i forhold til børnehave. Hvis vorterne tildækkes med plaster beskytter dette mod smitte. Hvis vorterne inden ophold i svømmehal og baderum dækkes med neglelak, smitter de formentlig ikke.

Skal vi bestille en tid ved lægen ?

Såfremt der er tvivl om, hvorvidt en ”knop” er en vorte, bestilles en tid hos en af vores sygeplejersker. De kan evt instruere i beskæring, men vi laver ikke længere yderligere behandling som f.eks. frysning.  Ved meget hårdnakkede vorter eller mange tætsiddende bestilles en konsultation ved lægen mhp. evt henvisning til speciallæge. Det er dog sjældent, man opererer, brænder eller laserbehandler vorter væk – i særdeleshed hos børn.  Disse behandlinger giver ofte ar, og arrene kan blive smertefulde, særligt i fodsålerne.